Jump to content

Στέφανος Σοφολόγης

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    3048
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Ημέρες που κέρδισε

    14

Όλα αναρτήθηκαν από Στέφανος Σοφολόγης

  1. Συγχαρητήρια Άρη γι αυτό το μεγάλο έργο! Ανυπομονώ κι εγώ να το πάρω στα χέρια μου. Είμαι σίγουρος ότι η λεπτομερής και ακριβής δουλειά θα το στείλει με επιτυχία κι εκτός Ελλάδας!
  2. Καλησπέρα Themelis01 και καλώς ήρθες στο Astrovox! Συνήθως στην αρχή τα θέλουμε όλα με λίγα χρήματα: και ισημερινή βάση και φωτογραφία και... Για κάποιον που ξεκινά, είναι πολύ σημαντικότερη η σταθερή και εύχρηστη βάση παρά οι δυνατότητες του τηλεσκοπίου. Επικέντρωσε καλύτερα σε μια ισχυρή αλταζιμουθιακή βάση παρά σε μια μέτρια/ελαφριά ισημερινή σαν αυτή που αναφέρεσαι. Το πιθανότερο είναι ότι θα σε παιδέψει για μεγάλο διάστημα και θα μειώσει τον πραγματικό χρόνο παρατήρησης δραματικά. Οι περισσότεροι που επιλέγουν ένα ισημερινό τηλεσκόπιο για πρώτο, καταλήγουν να μην το χρησιμοποιούν πολύ και συχνά χάνουν το ενδιαφέρον τους. Κανένας δεν φαντάζεται εκ των προτέρων πόσο σημαντική είναι η ευχρηστία και σταθερότητα της βάσης. Όσο για τη φωτογραφία, με το κινητό μπορείς να βγάλεις απλώς μέτριες φωτογραφίες της Σελήνης (με λίγο παίδεμα), χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά από τις πρώτες φορές. Η αστρονομική φωτογραφία, ακόμη και μόνο για πλανήτες, είναι πολύ πιο απαιτητική από την παρατήρηση και θέλει να αφιερώσεις χρήματα και χρόνο για αποτελέσματα που θα σου δίνουν χαρά. Η αλήθεια είναι ότι το πρώτο μας τηλεσκόπιο, καλό ή όχι, χρησιμεύει για να καταλάβουμε τις απαιτήσεις και τους περιορισμούς της παρατήρησης με οικονομικά όργανα. Μαθαίνοντας, είμαστε πιο έτοιμοι για την επόμενη επιλογή που συνήθως είναι πολύ καλύτερη από την πρώτη. Αν στον τόπο που μένεις υπάρχει σύλλογος ερασιτεχνών αστρονόμων, συνάντησέ τους και γνώρισε τα διάφορα τηλεσκόπια από κοντά. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαλέξεις με σχετική ασφάλεια. Καλή αρχή!
  3. Θα ήταν πολύ θεαματική εμπειρία! [ Φαντάζομαι βέβαια, Κώστα, γράφοντας "όταν ο κομήτης περάσει μπροστά από το άστρο, φωτίζεται και φαίνεται ο πυρήνας του" δεν εννοείς ακριβώς αυτό (άλλωστε είναι και εντελώς αδύνατο). Υποθέτω εννοείς ότι το άστρο συνεχίζει να φαίνεται πίσω από την ημιδιάφανη, φωτεινή κόμη του κομήτη, καθώς "εισχωρεί" σ' αυτή, μέχρι να το αποκρύψει ο πυρήνας του κομήτη; Σίγουρα υπέροχο θέαμα! ] Πάντως έχοντας δει στο παρελθόν αποκρύψεις άστρων από αστεροειδή, δεν είναι καθόλου δύσκολες αν είσαι στο μονοπάτι και αν ο αστεροειδής είναι αρκετά αμυδρότερος του άστρου. Είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό θέαμα αλλά σίγουρα όχι σαν αυτό που περιέγραψες!
  4. Κατάφερε κανείς να δει την απόκρυψη; Στη Λάρισα σύννεφα μέχρι 01:30, μετά δεν ξέρω..
  5. Μιας και σε μαγεύουν οι παλιοί χάρτες και τα παλιά αστρονομικά όργανα, ίσως βρεις απολαυστικό να μάθεις τον νυχτερινό ουρανό και τους αστερισμούς χρησιμοποιώντας απλούς, κλασικούς χάρτες του ουρανού (sky maps). Ή και ένα "επιπεδόσφαιρο" ή "πλανισφαίριο" (planisphere) που είναι πολύ άμεσο και διδακτικό για τις κινήσεις και τις θέσεις των αστερισμών: https://planitario.gr/gr/astronomiko-epipedosfairo-40-n.html https://en.m.wikipedia.org/wiki/Planisphere https://www.skyatnightmagazine.com/advice/skills/how-to-use-a-planisphere? Αφού μάθεις να αναγνωρίζεις τους αστερισμούς (πιο εύκολο να ασχοληθείς το καλοκαίρι), το επόμενο βήμα είναι ένα αξιοπρεπές ζευγάρι κιάλια (όχι πλαστικά κινέζικα ή από πωλητές του πάγκου). Αυτά που σου πρότεινε ο fotdektis τα έχουν χρησιμοποιήσει πολλοί με επιτυχία και είναι πράγματι πολύ φθηνά για αυτό που προσφέρουν (αν πετύχεις κάποιο χωρίς ελάττωμα). Συνήθως όμως χρειάζεται να δώσει κάποιος € 100+ για κιάλια με αξιοπρεπή κατασκευή. Χρησιμοποίησε αυτά τα ένα-δυο βασικά για αρχή και τα υπόλοιπα θα έρθουν από μόνα τους!
  6. Κατάφερα και βρήκα κιάλια στη δουλειά (δεν το είχα πάρει είδηση από χθες) και το είδα. Υπέροχο θέαμα, από τα πιο όμορφα στο ηλιακό σύστημα! Πολύ εντυπωσιακή η μεγάλη τελική λαμπρότητα της Αφροδίτης στον γαλάζιο ουρανό αλλά και ο τρόπος που μεταβλήθηκε από το "μηδέν" προς το μέγιστο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
  7. Μεσαία προς μεγάλη, αν θυμάμαι καλά από ημερήσια παρατήρηση της Αφροδίτης πριν από κάποια χρόνια. Αν η ατμόσφαιρα δεν έχει υγρασία, γίνεται πολύ ευκολότερη τέτοια παρατήρηση.
  8. Χθες Τετάρτη σχεδιάζαμε (Α-Polaris) να ανεβούμε στο σημείο όπου παρατηρούμε συνήθως, στο καταφύγιο του Κισσάβου - 1500m υψόμετρο - αλλά συννέφιασε πολύ και έβρεξε, λίγο πριν βραδιάσει, οπόδε δεν ανεβήκαμε. Κρίμα γιατί από εκεί φαίνεται όλη η Βόρεια Ελλάδα μέχρι τα βουνά πέρα από τα σύνορά μας. Άλλη φορά...
  9. Και πάλι συγχαρητήρια Μάνο, αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον την παρουσίαση στην Πάτρα!
  10. Θερμά συγχαρητήρια για την επιλογή και το "κλείσιμο" του κορυφαίου Στ. Κριμιζή! Πιστεύω ότι θα γίνει "το αδιαχώρητο" και από Πατρινούς πολίτες.
  11. Απίστευτη και επίπονη δουλειά! Θερμά συγχαρητήρια
  12. Φυσικά, ως σπουδαίος ομιλητής, ήταν και χιουμορίστας: Συχνά, απευθυνόμενος στις ηλικιωμένες κυρίες του ακροατηρίου του, τις "πείραζε" λέγοντας τους ότι είναι ανώφελο να κρύβουν την ηλικία τους αφού, έτσι κι αλλιώς, είναι φτιαγμένες από αστερόσκονη δισεκατομμυρίων ετών!
  13. Αντίο Διονύση Σιμόπουλε... Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του. Αξίζει να θυμηθούμε τη συνέντευξη που έδωσε στο Astrovox το 2011. Και να θυμόμαστε επίσης ανάμεσα στα άλλα ότι ήταν άριστος χειριστής του λόγου, με σπάνια χαρακτηριστικά που κέρδιζαν και ενθουσίαζαν κάθε ακροατήριο. Χαρακτηριστικά που δεν συναντούμε εύκολα πια...
  14. Το αποτέλεσμα είναι θεαματικό για "κοντό" τηλεσκόπιο 100mm! Βέβαια, το φίλτρο Solar Continuum βοηθάει πολύ καθώς καθιστά το τηλεσκόπιο πρακτικά αποχρωματικό. Η επεξεργασία όμως είναι κάπως υπερβολική με την έννοια ότι έχει δώσει πολύ μεγάλη οξύτητα στην εικόνα, όχι όμως χωρίς παρενέργειες - πχ η "τετραγωνισμένη" διάταξη σκοτεινών pixel σε πολλά σημεία που κάνει τη φωτογραφία να φαίνεται σαν να τυπώθηκε επάνω σε καμβά. Έχει δημιουργηθεί πολλή πρόσθετη (τεχνητή) πληροφορία. Η κοκκίαση πάντως είναι εντυπωσιακή!
  15. Έτσι. Τα πολλά κενά μεταξύ των εξαγώνων θα δημιουργούσαν ούτως ή άλλως ισχυρή περίθλαση σε 3 διευθύνσεις (6 ακτίνες), οπότε και η περίθλαση της "αράχνης" έπρεπε να συμπίπτει κατά το δυνατόν με τις διευθύνσεις της πρώτης, αλλιώς οι ακτίνες θα ήταν πολυάρριθμες χωρίς λόγο. Έχει γίνει ασφαλώς πολύ μεγάλη και πολύχρονη προσπάθεια να βελτιστοποιηθούν τα πάντα σ' αυτό το τηλεσκόπιο, αλλά πρέπει και να αποδειχτεί και τυχερό στην πορεία του στο χρόνο γιατί το διάστημα έχει πολλά απρόοπτα (πχ συγκρούσεις με μικροσωματίδια που έχουν ακραίες ταχύτητες).
  16. Ένα καινούργιο παράθυρο άνοιξε, με πρωτόγνωρη θέα! Μια νέα εποχή ξεκινά!
  17. Στέφανος Σοφολόγης

    SkySafari 7 Pro

    Ίσως και να μην είναι λάθος τελικά αφού στις 24 Αυγούστου θα βρίσκεται στο περιήλιο και είναι ήδη πολύ κοντά στον Ήλιο (σύμφωνα με το SkySafari).
  18. Στέφανος Σοφολόγης

    SkySafari 7 Pro

    Πράγματι, κάτι δεν πάει καλά, μόλις τσέκαρα τον 107P στο 7 pro και δείχνει λαμπρότητα mag +7,9. Αν είναι λάθος (που σίγουρα είναι), συνεχίζεται και στο SkySafari 7. Πάντως αλλάζοντας το χρόνο σε λίγους μήνες νωρίτερα ή αργότερα πέφτει δραματικά η φωτεινότητα (π.χ. τον περασμένο Ιανουάριο mag +15,7).
  19. Στέφανος Σοφολόγης

    SkySafari 7 Pro

    Εκεί ακριβώς είναι η μεγάλη διαφορά Δημήτρη.
  20. Στέφανος Σοφολόγης

    SkySafari 7 Pro

    Δημήτρη, η απεικόνιση των αμυδρών άστρων σε ένα ηλεκτρονικό χάρτη είναι πλέον αναντικατάστατο εργαλείο (παρότι συνεχίζουν να μου αρέσουν περισσότερο οι έντυποι χάρτες). Στην οθόνη μπορείς να μεγεθύνεις/σμικρύνεις έτσι ώστε να έχεις την καλύτερη συμφωνία με τον προσοφθάλμιό σου αλλά και να εντοπίζεις με πολύ μεγάλη ακρίβεια τη σχετική θέση των αντικειμένων. Επιπλέον επιλέγεις/φιλτράρεις το όριο μεγεθών που θέλεις. Με αυτά και μόνο ξεχωρίζεις πανεύκολα στο τηλεσκόπιο τα αντικείμενα που θέλεις, πληροφορείσαι με ένα κλικ για το ακριβές μέγεθός τους (mag) και κυρίως βεβαιώνεσαι ότι πράγματι τα είδες (π.χ. Πλούτωνας, πολύ αμυδροί δορυφόροι πλανητών, αμυδροί αστεροειδείς κλπ). Χώρια που για τα κινούμενα αντικείμενα έχεις ακριβές timing και θέση. Καλώς ή κακώς, για κάποιους τομείς παρατήρησης δεν υπάρχει επιστροφή από την ψηφιακή ευκολία, ιδίως για μας που μας αρέσουν πολύ τα οριακά αντικείμενα... 😉
  21. Στέφανος Σοφολόγης

    SkySafari 7 Pro

    Βαγγέλη, κάπου πήρε το μάτι μου προηγουμένως κάποιο link για τη μετάβαση από το 6 στο 7, δεν το βρίσκω τώρα. Υποθέτω ότι τα έξτρα αγορασμένα δεδομένα δεν θα χρειάζεται να ξαναγοραστούν αν τελικά κάνεις τη μετάβαση. Πάντως, αν είχα ήδη το 6 πιθανόν δεν θα έβρισκα ιδιαίτερο λόγο για να πάω στο 7. Είχα παλιά μόνο το αρχικό pro (iOS) και δεν έκανα τις ενδιάμεσες αγορές, τελευταία βολεύτηκα με τη free έκδοση για 2-3 χρόνια. Τώρα έχω το 7 pro σε iPad mini και από σήμερα και στο κινητό android (σίγουρα υπερβολή, αλλά χρειάστηκα το 7 pro πριν από κάποιους μήνες που δεν υπήρχε για android).
  22. Στέφανος Σοφολόγης

    SkySafari 7 Pro

    Επιτέλους η έκδοση 7 και για android! https://skysafariastronomy.com/skysafari-7-professional-astronomy-telescope-control-software-for-android.html Για κάποιο διάστημα θα ισχύει η προσφορά -50%. Θυμίζω ότι η πιο προχωρημένη έκδοση (pro) είναι η μόνη που περιλαμβάνει άστρα μέχρι περ. mag 15, δηλ. στα όρια των ερασιτεχνικών τηλεσκοπίων.
  23. Αν και τα έχουμε ξανασυζητήσει πολλές φορές, ας καταγραφούν κι εδώ: - Το ελάχιστο exit pupil που χρειάζεται για να αξιοποιηθεί πραγματικά η ανάλυση του ανθρώπινου ματιού στην παρατήρηση πλανητών/Σελήνης είναι στην περιοχή του 0,7-1,0mm - κι αυτό για σχετικά μικρά, αποχρωματικά τηλεσκόπια και άριστο seeing. Φυσικά αν θέλει μπορεί κανείς να δοκιμάσει και με μικρότερο exit pupi, (δηλ. μεγαλύτερη, υπερβολική μεγέθυνση). Αν είναι συστηματικός και υπομονετικός παρατηρητής σύντομα θα ανακαλύψει ότι οι απολύτως μικρότερες και σχεδόν αδιόρατες από τις λεπτομέρειες που καταφέρνει και βλέπει στην παραπάνω περιοχή, αρχίζουν να χάνονται αν το exit pupil πέσει κάτω από 0,6mm περίπου. - Όχι μόνο δεν αναδεικνύονται νέες λεπτομέρειες στα 0,5mm, αρχίζουν να χάνονται κι αυτές που ήταν μόλις ορατές στα 0,6-0,7mm. Αυτά κυρίως για τους πλανήτες, επειδή έχουν το φτωχότερο κοντράστ απ' όλα τα παρατηρούμενα σώματα (αναφέρομαι στο κοντράστ επιφανείας τους, όχι στο κοντράστ με τον ουρανό). Η Σελήνη, αντίθετα, με το πολύ ισχυρό κοντράστ που εμφανίζει λόγω των σκιών του αναγλύφου της αλλά και λόγω τις γραμμικής μορφής κάποιων σχηματισμών της, είναι Η ΜΟΝΗ που μπορεί να μας εκπλήξει ακόμη και σε exit-pupil 0,5-0,7mm. Ούτε λόγος βέβαια για πλανητική παρατήρηση σε τέτοια exit-pupil με τηλεσκόπια 10" και άνω, υπό την έννοια ότι μπορεί με άριστο seeing να βλέπουμε μεν καλή και χορταστική εικόνα, αλλά θα έχει χάσει πλέον τις οριακά ορατές μικρολεπτομέρειες πολύ χαμηλού κοντράστ. Ως γνωστό και αναπόφευκτο, με τη μεγέθυνση μειώνεται και η φωτεινότητα των εκτεταμένων (μη αστρικών) αντικειμένων και το κοντράστ της επιφάνειά τους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η συστηματική πλανητική παρατήρηση με τέτοια τηλεσκόπια γίνεται κυρίως με exit pupil 1,0mm και πάντως όχι κάτω από 0,7mm. - Ότι μπορεί να δείξει ποτέ το 80ED/600 στην πλανητική παρατήρηση, θα το δείξει είτε με έναν προσοφθάλμιο φακό 5/6mm είτε με 10/12mm+barlow 2X. Με έναν 3,5mm θα δείξει τελικά λιγότερες λεπτομέρειες αλλά ωστόσο, μεγαλύτερες. Πάντως, η μεγέθυνση αυτή, αλλά και ακόμη μεγαλύτερη, μπορεί να χρειαστεί για το πολύ βαθύ σκοτείνιασμα του οπτικού πεδίου, ώστε να γίνουν ορατοί πολύ αμυδροί αστέρες που δεν θα φαίνονταν με ελάχιστα φωτεινό υπόβαθρο. Έτσι, είναι πιο χρήσιμο να έχουμε πχ έναν barlow 2X για διάφορες "υπερβολικές" μεγεθύνσεις σε συνδυασμό με φακούς της περιοχής 12 ως 5mm παρά έναν μοναδικό φακό 4mm η 3,5mm που δεν θα έχει άλλη χρήση.
  24. Στέφανος Σοφολόγης

    NGC 5963, 5965, 5969, 5971

    Επικό deep-sky! Μετρώ πάνω από 50 γαλαξίες καταγεγραμμένους στο πεδίο! Μας ταξιδέψες πολύ βαθειά στο σύμπαν με μια μοναδική φωτογραφία!
  25. Κύριε Σπύρο, μετά από τόσο ψάξιμο! Τι δεν πήγε καλά;
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης